یکی از شایع ترین اختلالاتی که بسیاری از افراد نسبت به آن دچار هستند ، ابتلا به آرتروز زانو است که با عناوین دیگری مثل استئوآرتریت و استئوآرتروز نیز شناخته می شود. این عارضه که معمولاً در سنین بالای 40 سال رخ می دهد. در اثر بروز آن فضای بین مفصل زانو و غضروف مفصلی بتدریج از بین می رود. معمولاً ، این بیماری نواحی مختلفی اعم از داخل ، خارج یا زیر کشکک زانو را درگیر می کند. اگر بخواهیم میزان گستردگی این بیماری را به تفکیک جنسیتی بررسی کنیم ، خانم ها بیشتر از آقایان درگیر آرتروز زانو می شوند. اگر در زانوی خود احساس درد ، خشکی ، سفتی و ورم شدید کردید ، احتمال ابتلا به این بیماری تخریبی مفصلی پیش رونده وجود دارد. برای اطلاع از علائم و تشخیص آن با ادامه مقاله از دکتر علیرضا عسکری ، فوق تخصص جراحی زانو ، در تهران همراه باشید.
دلایل ابتلا به آرتروز زانو
این بیماری با بالا رفتن سن تشدید می شود ، به همین دلیل با عنوان آرتریت پیری هم شناخته می شود ولی به این معنی نیست که جوان ها به آرتروز زانو مبتلا نمی شوند. یکی از علامت های رایج آن درد و تغییر شکل مفصل زانو است.
همچنین ، عوامل دیگری مثل چاقی ، عوامل ژنتیکی ، عوامل هورمونی ، ضربه ، شکستگی و در رفتگی ، پارگی رباط ، منیسک و عناصر درون مفصلی ، بیماری های عفونی مربوط به نواحی مذکور ، حرفه و شغل ، منیسک دیسکی شکل ، کیست منیسک ، عارضه استئوکندریت دیسکان ، انحراف زانو (مثل پای پرانتزی ، ضربدری و هایپراکستنشن) ، فشار به زانو حین انجام فعالیت های روزانه ، بی ثباتی زانو ناشی از شلی رباط از دلایل ابتلا به این بیماری هستند.
نشانه ها و علامت های شایع در آرتروز زانو کدامند؟
مطابق گفته های بهترین جراح زانو در تهران ، کسانیکه به آرتروز زانو مبتلا هستند ، باتوجه به میزان ازبین رفتن مفصل زانو ، دچار تغییر شکل این عضو می شوند. با این حساب آرتروز زانو با درد پیش رونده آغاز شده و با تغییر شکل تشدید می شود.
علائم دیگری از جمله خشکی مفصل ، جمع شدن مایعات ، تغییر شکلی که بصورت انحراف به چشم برسد ، احساس گرمی در مفصل ، کاهش حرکت ، التهاب اجزای مختلف از جمله تاندون ها ، غشاء سینوویال ، آتروفی ، ضعف عضلانی و خالی کردن زانو ، کیست بیکر یا کیست پشت مفصلی ، ایجاد صدا هنگام حرکت هم دیده می شوند که در صورت مشاهده آن ها بایستی تحت نظر متخصص ارتوپد قرار بگیرید.
بعلاوه ، ممکن است شب ها از شدت درد از خواب بیدار شوید یا احتمال دارد بصورت دوره ای میزان درد اوج بگیرد. برخی بیماران هم از این شکایت دارند که با تغییر آب و هوا شرایط آن ها وخیم تر می شود و علت چنین مسئله ای این است که ریشه های عصبی موجود در کپسول مفصلی نسبت به تغییرات آب و هوایی حساسیت پذیر هستند.
تشخیص آرتروز زانو در تهران
اگر مجموعه ای از علائم مذکور را احساس کردید ، باید حتماً تحت نظر پزشک ارتوپد قرار بگیرید. متخصص ارتوپد در معاینه ای بالینی ، سوابق پزشکی بیمار را بررسی می کند و در صورت نیاز به انجام آزمایش های خون ، رادیولوژی ، ام آر آی و سایر تست ها توصیه می کند.
روش های جلوگیری از آرتروز زانو
انواع روش های درمان آرتروز زانو در تهران
برای درمان آرتروز زانو ، تکنیک های مختلفی بکار برده می شوند. معمولاً ، با توجه به شدت بیماری دو نوع روش غیر جراحی و جراحی برای درمان این معضل درنظر گرفته می شوند. تکنیک های درمانی که در ادامه آورده شده ، عبارتند از درمان دارویی ، تزریق ژل و پی آر پی برای درمان غیر جراحی و درمان های جراحی عبارتند از جراحی آرتروسکوپی ، جراحی استئوتومی و جراحی تعویض مفصل زانو که در ادامه هر یک را مفصل توضیح می دهیم.
درمان دارویی آرتروز زانو
در اوایل درگیری به آرتروز زانو ، معمولاً استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی ، فیزیوتراپی و تزریق کورتون توصیه می شوند. این روش ها ، برای کاهش و کنترل درد بیمار خیلی کمک می کنند. همچنین ، برخی داروها از جمله کورتیکواستروئیدها ، مسکن ها ، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن و آسپرین ، برخی دارهای ضد ویروس هم برای درمان آرتروز زانو استفاده می شوند.
تزریق ژل به زانو
یکی از روش های رفع مشکل و درمان آرتروز زانو ، تزریق ژل اسید هیالورونیک اسید داخل مفصل است. اسید هیالورونیک اسید ، بصورت طبیعی درون مفصل وجود دارد و باعث ایجاد لغزندگی در سطح مفاصل می شود. در نتیجه ، هنگامیکه مفاصل روی هم قرار می گیرند ، فشار ایجاد شده در غضروف مفصل کاهش می یابد. در واقع کاهش این اسید در مفصل زانو باعث بروز این مشکل می شود و اینگونه آرتروز زانو بوجود می آید.
پس از تزریق این ترکیب به داخل مفصل ، بتدریج درد کاهش می یابد ولی نباید انتظار داشته باشید که بلافاصله بعد از تزریق ، درد شما بطور کامل از بین برود. ضمناً ، این دارو باعث تحریک مفصل زانو برای تولید اسید هیالورونیک بیشتر می شود و التهاب ، ورم و درد را بمرور زمان کاهش می دهد.
تزریق پی آر پی به زانو
طبق گفته های بهترین متخصص زانو در تهران ، پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت روش دیگری است که علاوه بر استفاده آن در بسیاری از موارد درمانی ، در کاهش درد و التهاب ناشی از آرتروز زانو هم تاثیر زیادی دارد. در واقع در این تکنیک ، از عناصر بدن خود فرد برای درمان استفاده می شود.
در این روش اول خون بیمار گرفته می شود ، سپس نمونه خون را در دستگاهی بنام سانتریفیوژ قرار می دهند تا عناصر آن جداسازی شوند. بعد از جداسازی و تفکیک خون ، گلبول های سفید ، سلول های قرمز ، پلاسما و پلاکت تجزیه می شوند. در نهایت ، بعد از بی حسی زانو ، پلاسمای غنی از پلاکت را در مفصل زانو تزریق می کنند.
پی آر پی ، همان سلول های فعالی هستند که در ترمیم ناحیه آسیب دیده نقش بسزایی دارند. با تزریق پی آر پی ، بافت های جدید ایجاد شده و التهاب بافت را کاهش می دهند. پس از گذشت 3 الی 4 روز ، درد کاهش می یابد و تا یک ماه بخش بیشتری از درد آرتروز زانو فروکش می کند. ممکن است با توجه به میزان درد و روند بهبودی چندین بار تزریق انجام شود.
درمان از طریق جراحی آرتروز زانو
در مواقعی که شدت بیماری حاد باشد و درمان های غیر جراحی پاسخگو نباشند ، پزشک ارتوپد به درمان از طریق جراحی توصیه می کند که به سه روش قابل اجرا است. این سه مورد عبارتند از:
جراحی استئوتومی
در این نوع جراحی که برای درمان پای پرانتزی هم کاربرد دارد ، جراح ارتوپد بخشی از استخوان زانو را با وسیله خاصی می برد روی استخوان درشت نی تغییراتی ایجاد و مفصل را جابجا می کند. پس از ایجاد تعادل در سطح مفصل ، استخوان بریده شده را با پلیت و پیچ به هم متصل می کند.
جراحی آرتروسکوپی
به گفته بهترین جراح زانو در تهران ، برای تشخیص و درمان آرتروز زانو می توان از این روش کم تهاجمی هم استفاده کرد. به این ترتیب که جراح ارتوپد برشی روی مفصل زانو ایجاد کرده و لنز آرتروسکوپ را وارد بدن می کند تا بوسیله آن مفصل را بصورت کامل ببیند. این جراحی برای کسانی بکار برده می شود که درد شدید و مداومی دارند و درمان های غیرجراحی تاثیری روی آن ها نمی گذارند.
تعویض مفصل زانو
در نهایت ، اگر هیچ راه درمانی برای تسکین آرتروز زانو اثربخش نبود ، بهترین جراح ارتوپد در تهران برای کاهش درد ، روش جراحی مفصل زانو یا آرتروپلاستی را توصیه می کند که روش عالی برای درمان محسوب می شود و به عنوان درمانی موثر با رضایت بخشی فوق العاده است ، بخصوص در صورت انجام با تکنیک و پروتز مناسب نتایج فوق العاده ای خواهد داشت.
.