انحراف زانو و نحوه درمان

انحراف زانو به حالتی می گویند که زانوها در موقعیت درست و صافی قرار ندارند و از جای خود به جهت های مختلف انحراف پیدا می کنند. این عارضه 3 نوع دارد که اصطلاحاً به نام های پای ضربدری ، پای پرانتزی و هایپراکستنشن شناخته می شوند. واروس یا پای پرانتزی اختلالی است که زانو بطرف داخل انحراف پیدا می کند و والگوس یا پای ضربدری مشکلی است که باعث می شود زانو بطرف بیرون  انحراف داشته باشد. البته نوع دیگری هم وجود دارد که در این حالت زانوها بطرف عقب انحراف دارد و به آن اصطلاحاً هایپراکستنشن می گویند. در ادامه مفصل تر در مورد این سه نوع عارضه توضیح داده ایم و به روش های اصلاحی و جراحی زانو پرداخته ایم. جهت تعیین وقت و معاینه توسط دکتر علیرضا عسکری در شهر تهران از اطلاعات تماس مندرج در سایت استفاده نمایید.

 

انحراف زانو و درمان آن در تهران - دکتر علیرضا عسکری

 

انواع انحراف زانو

همانطور که قبلاً اشاره کردیم 3 نوع انحراف زانو شامل پای ضربدری ، پای پرانتزی و اختلال هایپر اکستنشن داریم که به ترتیب درموردشان توضیح دادیم. هر یک از این اختلالات خصوصیات خاص خود را دارند و روش های درمانی غیر جراحی ، روش درمانی جراحی و غیره را مفصل ارائه کرده ایم. درصورت مشاهده هر یک از این خصوصیات حتماً به جراح زانو در تهران یا شهر مورد سکونت خود مراجعه کنید. برای تعیین وقت و معاینه حضوری توسط آقای دکتر عسکری می توانید از اطلاعات تماس مندرج در سایت استفاده کنید.

انحراف زانو – پای ضربدری یا والگوس

وقتی به زانوهای یک فرد با مفصل زانوی طبیعی نگاه می کنیم ، از مچ تا لگن صاف و هم راستا به نظر می رسند. ولی کسانیکه دچار اختلال ژنووالگوم هستند ، هنگام ایستادن زانوها به هم نزدیک می شوند و می چسبند ، درحالیکه مچ های پا از هم فاصله می گیرند. البته وجود کمی فاصله کاملاً طبیعی است ؛ ولی افرادی که این مشکل را دارند تا 10 سانتی متر فاصله بین مچ ها ایجاد می شود.

این عارضه تا حدی جزو مراحل طبیعی رشد است و از همان نوزادی ، پا در ابتدا به شکل پرانتزی است. در سن 3 سالگی این مشکل کمی برطرف شده و پاها صاف تر می شوند ؛ ولی از 4 سالگی تا سنین 7-8 سالگی پا شکل ضربدری می گیرد و بعد از آن ممکن است کم کم بهبود یابند. البته این اختلال در دخترها بیش از پسرها شایع است. اگر این عارضه در سنین نوجوانی و بزرگسالی همچنان ادامه پیدا کرد ، دیگر باید به دنبال رفع مشکل رفت.

روش های درمانی غیر جراحی

درمان انحراف زانو بستگی به شدت اختلال دارد. اگر این عارضه بخاطر راشیتیسم بوجود آمده باشد ، پزشک مکمل های ویتامین دی و کلسیم را برای بیمار تجویز می کند. با توجه به علائم و شدت ، نوع درمان فرق دارد. این توصیه ها همگی برای کاهش درد احتمالی است و منجر به اصلاح انحراف نمیشود و انحراف صرفا با شیوه جراحی اصلاح میشود.

درمان با ورزش

درمان انحراف زانو با ورزش یکی از روش هایی است که بهترین جراح زانو هنگامی به شما توصیه می کند که تشخیص دهد با فعالیت های ورزشی مناسب احتمال تنظیم مفصل های زانو وجود دارد. در این حالت فیزیوتراپیست و پزشکتان تمرین های ورزشی مناسب از جمله حرکت لانگ به پهلو ، بال پروانه ، دوچرخه سواری و بالا بردن پاها در حالت نشسته یا دراز کش را به شما توصیه می کنند.

لاغری و کاهش وزن

چاقی فشار بیشتری به انحراف زانوی ضربدری وارد می کند. اگر دچار چاقی و اضافه وزن باشید ، پزشک ابتدا رژیم مناسبی باتوجه به وضعیت شما توصیه می کند.

درمان با جراحی

عمل انحراف زانو برای این عارضه هنگامی صورت می گیرد که بیمار از ورزش پاسخ درست را نگرفته باشد یا انحراف شدید بوده و ورزش برای درمان آن مناسب نباشد. شاید دوست داشته باشید بدانید عمل انحراف زانو چگونه است ؛ برای بیمارانی که در سن رشد قرار دارند ، حین عمل انحراف زانو از صفحه ای فلزی در زانو استفاده می شود تا استخوان ها به درستی رشد کنند و پس از اصلاح استخوان صفحه فلزی برداشته می شود. برای بزرگسالان هم از صفحات فلزی برای ثبات و تنظیم استخوان ها استفاده می شود. نهایتاً کسانیکه در سنین بالا قرار دارند باید از جراحی تعویض مفصل زانو برای آن ها استفاده کرد.

ضمن اینکه ، طبق توصیه بهترین متخصص ارتوپدی در تهران گاهی انحراف بدلیل آسیب رباط ها نیست و مادرزادی است و لذا با جراحی استئوتومی اصلاح صورت خواهد گرفت. البته جراحی روی صفحات رشد اطفال نیز از جراحیهای توصیه شده است که گاهی ضرورتهای خاص خود را دارد.

انحراف زانو – پای پرانتزی یا واروس

معمولاً یک یا دو پای فرزندتان از ناحیه زانو به بیرون انحراف پیدا می کند. همین مسئله باعث ایجاد فضای بیشتر از حالت طبیعی بین زانوها و پایین تر از ساق ها می شود. وقتیکه فرزندتان هنگام ایستادن قوزک و پاهایش به هم می چسبند ولی زانوها از هم فاصله دارند. در این حالت پای شخص به شکل پرانتزی دیده می شود ؛ مخصوصاً حین راه رفتن. این عارضه که سه سطح خفیف ، متوسط و شدید دارد ، هم در کودکان شایع است و هم در بزرگسالان و سن خاصی را نمی توان برای آن درنظر گرفت.

انحراف زانو یا پای پرانتزی با خستگی و درد در ناحیه لگن ، بی ثباتی زانو و عدم تعادل هنگام راه رفتن همراه است. البته درصورت درمان نشدن این اختلال ، آسیب های دیگری هم به استخوان ها وارد می شود ؛ مثل آرتروز و با درمان آن می توانید با درد کمتر و بهتر راه بروید. عللی مثل کمبود ویتامین دی و کلسیم ، آسیب پا ، چاقی ، بیماری ارثی ، بیماری متابولیک مثل راشیتیسم ، تروما ، عفونت ، بد جوش خوردن شکستگی و غیره باعث بوجود آمدن این اختلال می شوند.

روش های درمانی غیر جراحی

اختلال پای پرانتری واروس هم با توجه و سطح و شدتش قابل درمان با روش های غیر جراحی است.

درمان با ورزش

ورزش مناسب و حفظ تناسب وزن و اندام تا حد زیادی به درمان این عارضه کمک می کند. با تقویت عضلات و کاهش فشار وزن بر استخوان ها بخش زیادی از روند درمانی طی می شود. چندین ورزش تقویتی پا و زانو مثل شنا ، دوچرخه سواری ، پیاده روی ، حرکات کششی ، بالا آوردن پاها ، پیلاتس و یوگا ، پای پرانتزی در بزرگسالان را درمان می کند.

مکمل و ویتامین

گاهی اوقات بخاطر کمبود ویتامین های دی ، سی و کلسیم چنین بیماری نمود پیدا میکند. جراح و فیزیوتراپیست پس از راهنمایی های کلیدی درمورد فعالیت بدنی و تمرین های ورزشی ویتامین ها ، مکمل ها و رژیم های غذایی مناسبی را تجویز می کنند.

پوشیدن کفش های مخصوص

در مواردی پزشک ممکن است استفاده از کفش یا کفی های مخصوصی را توصیه کند. این کفش ها و کفی ها وزن را به یک اندازه توزیع می کنند و در نتیجه فشار کمتری به زانوها وارد می شود. همین مسئله ، به بهبود راه رفتن و ایستادن بیمار کمک می کند.

درمان با جراحی

درصورتیکه تشخیص متخصص این باشد که با روش های غیرجراحی امکان درمان انحراف زانو وجود ندارد ، انجام جراحی ضرورت پیدا می کند. اکثراً جراحی استئوتومی روی قسمت فوقانی استخوان انجام می شود و گاهی هم روی قسمت تحتانی استخوان ران صورت می گیرد. البته با توجه به شکل و فرم پا برای ترمیم استخوان ، این عمل ممکن است به صورت تنها یا ترکیبی انجام شود. تشخیص نوع جراحی به نظر متخصص بستگی دارد. دوره بهبودی و نقاهت بعد از عمل بین 2 تا 3 ماه است و پس از این مدت فرد می تواند طبق روال سابق به فعالیت های روزانه خود بازگردد. درصورتیکه متقاضی جراحی انحراف زانو در تهران هستید پیشنهاد می کنیم تحت درمان و نظارت آقای دکتر عسکری اقدام به این کار کنید.

 

انواع انحراف زانو - دکتر علیرضا عسکری

 

انحراف زانو – هایپراکستنشن

هنگامیکه مفصل زانو فردی بیش از حد طبیعی به طرف عقب انحراف پیدا کند ، دچار عارضه هایپراکستنشن شده است. به دلایل مختلفی از جمله عقب بودن مادرزادی زانو ، شلی لیگامان های مفصل زانو ، ضعف برخی از عضلات لگن و ران ، شکستگی ، پارگی و جراحت لیگامان ها ، آسیب های کمپارتمان خلفی ، تعویض مفصل ، جوش خوردگی ناقص یا بدشکل شکستگی ها و غیره این عارضه بوجود می آید. این اختلال بیشتر در ورزشکاران شایع است.

روش های درمانی غیر جراحی

برای اصلاح انحراف زانو بدون جراحی و به منظور عدم آسیب بیشتر به مفصل زانو ، هر چه سریعتر باید برای درمان اقدام کرد. اگر رباط ها سالم باشند ، معمولاً متخصص استراحت کافی ، استفاده از فیزیوتراپی و تقویت عضلات ، بریس و مصرف داروهای ضد درد را به شما توصیه می کند.

درمان با جراحی

اما اگر آسیب زیاد بوده و رباط ها یا دیگر اجزای زانو دچار صدمه شده باشند ، پزشک ممکن است برای درمان انحراف زانو جراحی را ضروری بداند تا از این طریق بتواند رباط ها و مینیسک را ترمیم کند.

دکتر علیرضا عسکری

دکتر علیرضا عسکری

دکتر علیرضا عسکری متخصص و جراح استخوان و مفاصل و فوق تخصص جراحی زانو در تهران است. ایشان همچنین عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران ، عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ، عضو انجمن جراحان زانو ایران ، عضو فعال آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا AAOS و عضو افعال انجمن تحقیقاتی ارتوپدی اروپا EORS می باشد.

5 1 رای
امتیاز دهی به مقاله
ثبت نام
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات