خالی کردن زانو به معنای تعادل نداشتن و عدم پایداری در زانو بوده و باعث خم شدن ناگهانی و مختل شدن حرکت زانو می شود. خالی شدن زانو اغلب به دلیل بیماری هایی مانند آسیب رباط صلیبی قدامی ، آرتروز زانو و غیره ایجاد می شود. این عارضه با مراجعه به بهترین جراح زانو در تهران قابل درمان است و با توجه به علت آن درمان مناسب انجام می گیرد.
چرا زانو خالی می شود ؟
اگر شما نیز تجربه خالی شدن زانو داشته اید حتما با حس ناخوشایند خم شدن ناگهانی زانو آشنایی دارید. سوال این است که علت خالی شدن هنگام راه رفتن چیست و چرا با وجود سلامتی کافی در پاها این اتفاق می افتد؟ ضعف و سستی در زانو به دلایل متفاوتی رخ می دهد که در ادامه شایع ترین آن ها را مرور می کنیم.
- پارگی رباط زانو : ضعف در زانو به دلیل وجود آسیب در رباط هایی است که باید زانو را در وضعیت ثابت نگه دارند. چهار رباط اصلی در زانو وجود دارد که از خم شدن زانو جلوگیری می کنند و اگر هر کدام از این رباط ها دچار پارگی شود ، زانوها سست شده و خالی می شوند.
- پارگی مینیسک ها : دو عدد غضروف شبیه به حرف انگلیسی سی در نقش ضربه گیر زانو عمل می کنند که به مینیسک معروف هستند. پاره شدن این غضروف ها باعث عدم پایداری زانو شده و آن ها را سست می کند. موقعیت هایی مانند پایین رفتن از پله ها و اسکات زدن در حین ورزش ، باعث پارگی مینیسک ها شده و به سستی و شل شدن زانوها منجر می شود.
- عدم پایداری کشکک زانو یا لقی آن : ناپایداری کشکک زانو یکی از مهم ترین دلایل شل شدن و خمیدگی ناگهانی زانوها به شمار می رود. چرا که خارج شدن کشکک زانو از محل اصلی باعث عدم انجام وظیفه کشکک شده و زانو ثابت نمی ماند و خالی کردن زانو اتفاق می افتد. شرایطی مانند ضربه خوردن زانو یا پیچیدگی حین ورزش باعث خارج شدن کشکک شده و به لقی زانو منجر می شود. به همین دلیل زانوها شل می شوند و موقع راه رفتن دچار خمیدگی ناگهانی می گردد.
- سایش غضروف های زانو : دلایلی مانند آرتروز زانو و پوکی استخوان باعث ساییدگی غضروف های زانو می شود و همین ساییدگی از شایع ترین دلایل خالی شدن زانوها به شمار می رود.
- ضعف عضلات زانو : ضعیف شدن عضلات زانو ناشی از مشکلاتی است که به رباط و مینیسک پا آسیب زده است. این ضعف می تواند به دلیل مشکلاتی باشد که از قبل وجود داشته است ؛ مانند افزایش سن که از دلایل ضعیف شدن زانوها بوده و در این سنین ممکن است بیشتر شاهد عدم تعادل و سستی در پاها باشید.
- فرسایش و تخریب بافت : آرتروز و پوکی استخوان باعث فرسایش و تخریب بافت ها شده و در نهایت با خالی کردن زانوها نمایان می شود.
انواع خالی کردن زانو
خالش شدن ناگهانی زانو یک مساله نسبتا رایج است که احساس ضعف در آن با خم شدن ناگهانی زانو اتفاق می افتد و اغلب به دنبال وارد شدن فشار به زانو بروز می کند. این حالت دو نوع مخلتف دارد که به شکل ناپایداری اولیه و ناپایداری ثانویه زانو مشاهده می شود.
- در نوع اول احتمال در رفتن زانو در پی احساسا خالی شدن زیر پا کامل آن وجود دارد که در اثر آسیب دیدگی و وجود نقص در یکی از رباط ها روی می دهد. در خالی کردن اولیه احساس درد بعدا به وجود می آید و ممکن است زانو به دلیل خونریزی داخلی و آسیب در ساختار داخلی ورم کرده و دردناک شود. اگر این فرایند به طور مکرر رخ دهد مفصل زانو به دلیل تخریب شدن با بیماری آرتریت مواجه می شود. نوع اول خالی شدن زانو به جراحی زانو نیاز دارد.
- نوع دوم خالی کردن زیر پا که همان طور که گفته شد ناپایداری ثانویه زانو نامیده می شود زمانی روی می دهد که در ساختار داخلی زانو مشکلی وجود دارد و همین امر از همان ابتدا به احساس درد در زانو می انجامد. برای کم کردن فشار از زانو ، عضله چهار سر ران ناخوداگاه شل شده و به سستی پای فرد منجر می شود که در اصطلاح همان خالی کردن زانو است.
برای درمان خالی شدن زانو چی کاری انجام دهیم؟
اگر بابت خالی کردن زانوها نگران هستید و به طور مکرر برای شما اتفاق می افتد باید در اسرع وقت دنبال درمان مناسب آن باشید تا از عوارض بعدی پیشگیری کنید. این مشکلات می تواند شامل آسیب های جدی به زانو و مشکلات در راه رفتن و سایر مسائل شود.
برای درمان احساس خالی شدن زیر پا ابتدا باید علت اصلی آن تشخیص داده شود و سپس درمان مناسب با آن تجویز شود. اگر مشکل خالی شدن زانو همیشگی نبوده و به صورت محدود اتفاق می افتد از درمان هایی مانند تقویت جدی عضلات چهارسر ران در کنار داروهای ضد التهابی و استفاده از کمپرس یخ و استراحت کردن برای کاهش علائم کمک گرفته می شود. اگر عارضه شدت پیدا کند و ادامه دار شود عمل جراحی زانو انجام می گیرد و باعث رفع شدن مشکلات در غضروف زانو ، انحراف استخوان های زانو و کشکک می شود.باید توجه داشت که اگر مخصوصا خالی کردن در پی پارگی رباط صلیبی و منیسک رخ داد ، انجام جراحی ارتروسکوپی الزامی می شود و اگر آرتروز جدی و شدید رخ داد ، باید جراحی تعویض مفصل زانو هرچه سریع تر اقدام گردد.